Goud!

18 juli 2026 - Fairbanks, Alaska, Verenigde Staten

In de omgeving van Fairbanks werd (en wordt) goud gevonden. Wij gaan vanochtend op excursie naar de Gold Dredge 8, een van de 8 grote goudgraafmachines die in deze omgeving gewerkt hebben. We verzamelen bij een klein stationnetje waar we eerst uitleg krijgen over de Alyeska Pipeline, die van Prudhoe in het noorden, dwars door Alaska tot Valdez in het zuiden loopt over 1450 km. Hij loopt bij het stationnetje een stukje bovengronds. Het is een waar staaltje van techniek om olie door een buis van 120 cm te laten lopen over zo'n afstand. Rekening houdend met aardbevingen, grote temperatuurverschillen, hoogteverschillen in het terrein en al dan niet bevroren grond. Voor elk probleem heeft men een oplossing gevonden en het hele traject is in iets meer dan 2 jaar gebouwd.

Na de uitleg stappen we in een replica van de historische Tanana Valley Railroad naar de Gold Dredge 8, een ladderbaggermachine die van 1928 tot 1959 werd geëxploiteerd door de Fairbanks Exploration Company. Hij produceerde 7,5 miljoen ounces goud (dat is meer dan 200.000 kg). Het ding ligt nog steeds op de plek waar hij het laatst gewerkt heeft en we mogen een stukje van binnen zien, maar dat is voornamelijk oud roest. Daarna gaan we zelf goud zoeken. Iedereen krijgt een zakje grond en een pan, en aan lange tafels mogen we dat "dirt" wassen en de goldflakes houden. Denk niet dat je daarmee een reis naar Alaska kan bekostigen. Astrid vindt 2,5 gram goud (waarde $ 25) en René 1,4 gram ($ 14). 💰 Eén keer niezen en het is weg...

Overigens, waar ze vandaan komen is ons een raadsel, maar als wij met een paar man staan te wachten bij dat stationnetje, komen er opeens 3 toeristenbussen aan vol Amerikanen uit alle windstreken van het land. En als we weggaan staan er 4 nieuwe bussen bij. 😲 Toch wel een beetje massatoerisme dus, maar men doet het leuk, de uitleg is duidelijk en grappig, dus we vermaken ons best.

Gauw lunchen in ons huisje en snel door naar het Carlson Center voor de volgende sporten van de WEIO: Two Feet High Kick en Ear Pull. Kijk maar naar het beeldmateriaal; bij de video's staat weer uitleg. Vooral de Two Feet High Kick is spectaculair en vereist enorm atletisch vermogen. Het zijn de kwalificaties, en men gaat net zolang door tot men 5-6 heren en 5-6 dames overhebben. Die gaan dan door naar de finale (die is vanavond, maar slaan we over). Duurt wel dik 2 uur, dus de rest loopt weer vreselijk uit. Van de Ear Pull zien we er een paar en dan houden we het voor gezien. De WEIO spelen zijn minder formeel dan je misschien zou denken. De atleten gaan allemaal heel amicaal met elkaar om en coachen elkaar als iets een keer niet lukt. Totaal geen rivaliteit. 👍

We willen nog naar Pioneer Park, een soort openlucht museum in een park. Oude huisjes zijn vanuit hun oorspronkelijk plaats in Fairbanks hier naartoe gebracht en dienen nu als museumpje, winkeltje, of ijstent. Het park is gratis, maar voor sommige museumpjes moet een paar dollar betaald worden. Het is er best druk en dat zal mede veroorzaakt zijn door het weer, want het is weer 20 graden en half bewolkt. Wind ontbreekt, dus het voelt aangenaam aan. We schrikken even als we een ijsje willen halen. Eén bolletje (scoop) kost $10, en 2 scoops $ 12,75. Maar als we zien wát voor "bolletjes" we krijgen snappen we de prijs: 1 scoop hier is ongeveer 3 bolletjes thuis. We nemen er 2 en lopen dus de rest van de dag met een diepvriezer in ons buik. 😂

Rustig dagje dus en vroeg (18 uur) weer in ons huisje. Gegeten hebben we in Pioneer Park al, dus verder niets. Ja, de administratie bijwerken, anders beginnen jullie te morren... 😉

1. Corry M.:
    18 juli 2026
    ‘Let’s kick some ass’ maar dan op de bal. Het voelt bij deze spelen lieflijk aan als je video’s ziet. Leuk!