Y'stone, part 1

3 augustus 2022 - West Yellowstone, Montana, Verenigde Staten

We hebben een goede nacht gehad. Wel merken we dat onze neuzen, lippen en ook een beetje onze ogen last krijgen van de extreem droge lucht waar we al dagen in zitten. De airco in De Kabouter zal daarbij ook niet helpen, dus die doen we alleen aan als het echt nodig is.

Er is vanochtend taart bij het ontbijt! De Reisleider is eigenlijk altijd jarig als we op vakantie zijn, en dit jaar is geen uitzondering. Aan Astrid dan weer de schone taak om toch iets extra's te presenteren. De "wandeling" die ze gisteravond nog even wilde doen heeft dus tot de taart geleid. En dat wordt gewaardeerd. 👍😘

Op half 8 starten we De Kabouter al op. We gaan Yellowstone binnen en De Reisleider verwacht een enorme drukte. Zoals ieder jaar in dit park. We zijn nog maar nét in het park of we hebben al te maken met een bizons-op-de-weg-vertragingstijd van enkele minuten. Een kudde van 10-15 dieren sjokt rustig op de weg in onze richting. We kunnen foto's maken op nog geen 2 meter afstand. Bijzonder. We rijden in één ruk de ruim 80 km naar Mammoth Hot Springs, een grote bezienswaardigheid in het noorden van YNP. Onder de grond bij Mammoth bevinden zich grote hoeveelheden calciumcarbonaat. Doordat het water onder de grond heet is (verhit door magma, want Yellowstone is eigenlijk één grote vulkaan), kan het, in tegenstelling tot koud water, gemakkelijk calciumcarbonaat oplossen en mee omhoog voeren. Boven de grond koelt het water echter af. Het calciumcarbonaat kristalliseert dan als witte kalksteen uit en vormt allerlei terrassen, waarover het water uitstroomt. Geschat wordt dat er in totaal per minuut bijna 2000 liter water uit de heetwaterbronnen van Mammoth Hot Springs stroomt. Per dag voert dit water ongeveer 2000 kg kalksteen mee omhoog. De terrassen veranderen dan ook voortdurend van vorm. Sommige van de terrassen zijn mooi gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door de algen en bacteriën die in het warme water leven. Als er onder of boven de grond echter iets gebeurt, en er stroomt geen heet water meer over de terrassen, dan krijgen de terrassen de kleur grijs en verliezen ze hun schoonheid (in tegenstelling tot De Reisleider natuurlijk… 😇). Dit is een continu proces. Sommige van de mooiste terrassen van vroeger zijn nu grijs en oninteressant.

Thermische activiteit komt in 4 gedaantes: stoomgaten (of fumarolen), modderpotten (door ons ook moppermodder genoemd), geisers, en heetwaterbronnen. In Mammoth vindt je eigenlijk alleen heetwaterbronnen, maar de temperatuur verschilt onderling, en daardoor ook de kleur.

We doen hier een wandeling van 8 km en komen daarbij langs 24 interessante punten. Punt 1 is… nee… dat kunnen we jullie niet aandoen… bekijk de foto's en video's maar! Maar in het kort: dit is een wonderschoon gebied en Moeder Natuur laat zich hier echt van haar beste kant zien. Het is volop genieten, maar dat was de weg erheen ook al! Foto's zeggen in feite niet genoeg; video's geven een beter beeld (Jerry: spoiler alert…).

Op weg naar de volgende stops merken we dat het eigenlijk helemaal niet druk is aan deze kant van het park. We kunnen overal doorrijden en ook overal waar we willen kunnen we parkeren. We gaan van de ene waterval naar de andere wandeling en winnen steeds meer tijd op Het Schema. Onderweg zien we verschillende soorten hertachtigen (elk, mule deer), roofvogels, en jawel, een beer! Eigenlijk vlakbij een druk punt ligt hij op een afstandje in de bosjes. De foto is helaas niet erg scherp, want ik moest flink inzoomen, maar hij is te bewonderen. Volgens ons is dit een zwarte beer, en dat zie je niet aan de kleur, maar bv. aan de vorm van zijn oren. Zwarte beren kunnen in vele kleuren voorkomen, net als grizzlyberen. Je hebt dus andere kenmerken nodig om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Wij hebben ons huiswerk gedaan. 😄

In de middag komen we in bij de Grand Canyon van Yellowstone en dan zijn we in een totaal ander landschap. Woeste watervallen en bijzondere rotsformaties beheersen hier de omgeving. We wandelen er flink op los om al dat moois te bekijken. Omdat we aan het eind van Het Schema nog ruim 2 uur over hebben, beginnen we enthousiast een Het Schema van morgen; we weten al hoe we de extra tijd die we morgen dan over hebben kunnen invullen (inderdaad: met het schema van overmorgen...).

Om 18 uur komen we aan bij Canyon Campground, midden in het bos. Geen faciliteiten, ook geen internet en zelfs geen telefoonbereik. Moe maar voldaan stoken we een kampvuur en bereiden we ons avondeten daarop. We nemen nog een stuk taart en gaan vroeg naar bed.

NB: Mochten jullie iets willen weten over dit gebied: stel gerust je vragen!

NB2: Er komen veel foto's en video's op de blog van vandaag, want het is moeilijk om keuzes te maken. 😅

1. Jerry Bakker:
    5 augustus 2022
    Jerry zal de video’s niet bekijken. Ben hier op vliegveld in Atlanta wel even jouw stories aan het lezen
  2. Dirk:
    6 augustus 2022
    Van harte gefeliciteerd René
    Wederom prachtige foto’s en mooie verhalen
  3. Jos Kouwenberg:
    7 augustus 2022
    Alsnog gefeliciteerd Rene. Wat een belevenissen. Heel leuk om jullie te volgen.
    Liefs Jos